sreda, 28. maj 2014

18. tekaški trening

Uffa danes je bil pa precej naporen dan. Moj zlati mucko me je prišel zbudit že ob 5.35 in dokler nisem vstala ter šla z njim do kuhinje (po stopnicah navzdol) je godrnjal :D no, tako ali tako bi morala vstati čez par minut kasneje, tako da mu nisem zamerila. Saj mu niti ne morem, ker ima tako nedolžen pogledt in ga zna prekleto dobro izkoristiti :)) danes sem spet pomagala v kuhinji, s tem da je bilo tokrat res pestro celih 6 ur (odkar delam to delo, ni bilo še tako hudo, čeprav bo jutri najbrž še hujše), zadnjo uro pa na srečo ne, a vseeno sem prišla precej utrujena domov. Odkar občasno pomagam v kuhinji, veliko bolj cenim to delo in ljudi, ki to delajo.
 Vir: http://www.theguardian.com/social-care-network/2012/sep/12/social-care-management-training-programme
A vseeno sem se nekako uspela prepričat, da sem naredila trening. Kako mi je to uspelo, iskreno povedano še sama ne vem :) Tokrat sem šla po asfaltu in cilj je bil lahkoten tek, ker že tako ali tako sem imela precej utrujene noge. Začuda sem celo izboljšala vse rezultate na tej progi od zadnjič - 15.trening. Zanimivo, tudi zadnjič sem delala in sem šla tečt po isti progi :D
 
Povprečni srčni utrip teka je bil celo manjši kot na 15. treningu in se je gibal med 155 - 173 utripov/minuto, povprečna hitrost teka pa je bila 9.32km/h.
No, se še malo in bo konec meseca. Maj je šel tik tak mimo in vesela sem, da še kar vztrajam pri teku ter lepo napredujem :) mislim, da mi je tudi tekaški dnevnik v pomoč, tako da ga bom še naprej pisala. Se slišimo :)

ponedeljek, 26. maj 2014

17. tekaški trening

Danes sem naredila kar dva treninga, če bi se temu sploh lahko tako reklo. Prvič, ko sem šla ven, sem tekla le 1 km, ker me je potem ujel dež in sem se raje odpravila domov. Ko se je malo razjasnilo, sem oklevala ali naj grem poskusit še enkrat ali ne in ko sem se odločila, da ne grem, mi je rekla mama, naj grem, ker ta čas ko razglabljam o tem, bi bila že doma :D ni ravno tako, ampak vseeno je bilo dovolj, da sem šla in na srečo je bilo tokrat vreme na moji strani -> posijal je celo sonček :)
 Vir: http://www.sodahead.com/fun/what-is-your-favorite-kind-of-weather/question-1898593/?page=4&link=ibaf&q=&esrc=s
Vedno bolj hitrejša sem in lažje tečem tudi v hrib, zato pri vzpenjanju niti ne tako gledam na srčni utrip, ker sem že malo natrenirana in tudi če mi samo 200-300m kaže nad 173 ni več kritično, saj naslednjih nekaj 100m tečem bolj počasi, da pade na normalno raven med 160 in 170 utripov na minuto :) se kar bojim, da ko enkrat ne bo več tako hitrega napredka, mi bo to vzelo voljo, čeprav srčno upam, da se bom letos le približala dolžini malega maratona.
Povrečni srčni utrip med tekom je bil med 160 - 171 utripov/minuto, povprečna hitrost teka pa 8.74km/h :)
Jeej tudi tokrat mi je uspelo uresničiti enega izmed enomesečnih ciljev. Do sedaj sem izpolnila že dva cilja:
-> preteči 2km v času 13:30 -> 16. trening 13:28, danes 13:09
-> preteči 4km v času 27:30 -> danes 27:27

Skorajda bi mi uspelo tudi preteči 3km v času 20 minut, a sem bila 7 sekund prepočasna. Pa drugič, še tako se mi zdi, da cilje čisto preveč hitro dosegam in bom morala biti bolj ambiciozna :) ali pa gre samo sedaj tako hitro in ko bom dosegla neko raven, bo bolj počasen napredek. Bomo videli sproti :) trenutno mi je najbolj pomembno, da redno tečem in pridobim dobro kondicijo.

sobota, 24. maj 2014

16. tekaški trening

Včeraj sem bila na celjskem sejmu in ker je bilo čisto dovolj hoje in vožnje domov, sem po prihodu domov samo še nekaj pojedla in šla počasi spat. Čisto sem bila utrujena in res samo čakala posteljo :/ bilo je kar precej zanimivo in ker imam diplomsko nalogo v povezavi z energetiko, sem dobila tudi nekaj gradiva, ki upam, da mi bo v pomoč.

Zaradi vsega tega sem preložila tek na današnji dan. Dan je bil prav prijeten in čeprav je bilo čez 20 stopinj, se mi niti ni zdelo tako zelo toplo za tek. Prva dva kilometra sta še bila nekako v senci, tako da ni bilo hujšega, v tretjem kilometru je sonce precej žgalo in sem samo čakala senco, v zadnjem pa prijeten spust. Proga se mi niti ne zdi več tako naporna kot se mi je zdela na začetku.
Povprečni srčni utrip pri teku je bil med 165 - 173 utripov/minuto, povprečna hitrost teka pa 8.47km/h. Tudi tokrat sem imela prve dva km podoben tempo teka kot tudi naslednje dva km.
Ker sem opazila, da bi lahko izpolnila cilj na 2km, sem pospešila proti koncu 2km, tako da mi ga je uspelo doseči :) sicer pa po 9 zaporednem teku opažam, da mi nekako 3km ne predstavljajo večjih težav in da jih skorajda z lahkoto pretečem kljub razgibani progi. Se mi zdi, da moraš teči vsaj 3-4x tedensko, da se pokaže napredek. Vem, da nekateri tečejo tudi vsak dan, ampak sama tega nikoli še nisem prakticirala.

Torej izpolnila sem že en cilj, ki sem si ga zadala na 14. tekaškem treningu:
-> preteči 2km v času 13:30 = danes 13:28

Sedaj pa samo v takem tempu naprej :)

sreda, 21. maj 2014

15. tekaški trening

Danes je bil kar pester dan, saj sem preko študenta delala v kuhinji kot pomočnica in bila tako 7h na nogah ter aktivno tekla gor in dol po kuhinji. Ko sem prišla domov, sem samo čakala posteljo, po počitku pa se mi spet ni dalo it teči...a potem sem se spomnila, da sem si na blogu zadala cilj 10 treningov v mesecu dni in da če bom tokrat izpustila, bom potem lahko samo še 3x počivala. Pri meni je pač tako, da najraje in najlažje grem tečt dopoldne. Ne vem zakaj je tako, ampak je že od vedno tako :)

Ker je bila ura že 19.30 in po gozdu ne maram teči zvečer, sem se odločila, da grem po asfaltu. Prve 3km je bila precej enakomerna in ravna proga, zadnji km pa sem se skoraj cel čas vzpenjala, zato je tudi utrip bil temu primeren. A uspelo mi je priti do vrha brez pavze in vesela sem za to :)


 
Povprečni srčni utrip je bil med 163 - 168, z izjemo zadnjega zahtevnega km, ko je bil kar 176 utripov/minuto. Tokrat sem res videla, da je Garmin prejšnje dva treninga štekal, ker je povsem razumljivo, da v hrib tako naraste utrip, ampak po ravnem, pa skoraj nemogoče. Povprečna hitrost teka je bila tokrat skoraj 9km/h :)
 
Zadnjič sem si zadala enomesečne cilje, ki bi jih tokrat skoraj že izpolnila. Pozabila sem dodati, da tisto so cilji za makadamsko progo, ki je v principu težja kot tale danes :) pač napredek je lažje oceniti na isti progi kot pa vedno na drugi.