sreda, 2. april 2014

3. tekaški trening

Res sem vesela, da se je menjala ura in je tako zunaj več časa svetlo ter več prilik za tek. Če že zjutraj nimam volje it, grem lahko popoldne ali proti večeru in danes je bil takšen dan. Pretekla dva večera me je tako bolela glava, da nisem vedela, kaj narediti, danes pa me že cel dan po malem muči in kljub zaužiti tableti ni nič boljše.
Vir: http://wonderwoman.intoday.in/story/rising-stress-cause-headaches/1/104266.html
Kljub vsemu sem šla teči v upanju, da bo kaj boljše, a zamanj. Bolečina ostaja in me že prekleto moti :/ če ima kdo kakšen dober nasvet proti glavobolu, se priporočam!

Šla sem ob 18h, ko je bilo še svetlo v gozdu in niti ne tako mrzlo, saj je termometer v senci kazal prijetnih 16 stopinj celizija z minimalnim vetrom. Pot je ista kot pretekla dva treninga, razlika je le v tem, da sem pretekla 2.5km v enem kosu in na koncu malo več hodila.
Povprečni srčni utrip se je gibal med 156 - 170 udarcev na minuto, povprečna hitrost teka pa je bila 8.08km/h. Kot je videti iz slike, sem vsak kilometer počasnejša, ampak tudi to se bo sčasoma spremenilo.
Vesela sem, da sem kljub bolečini trening odpravila in vsaj tisti čas je bilo boljše, čeprav sem se v zadnjem 0.5km spotaknila, a na srečo je šlo skozi brez poškodb. Najbrž je bilo krivo to, da noge niso še navajene na 15min ali več teka brez pavze. 

Pa še to: prednost nošenja tekaške ure z merilcem srčnega utripa je vsekakor to, da lahko posameznik več časa teče in če vidi, da se mu je srčni utrip preveč zvišal, enostavno zmanjša napor oz. hitrost teka. Sčasoma (po mojih izkušnjah po mesecu ali dveh rednega teka) dobi človek tudi pravi občutek za utrip in brez gledanja na uro približno ve, koliko ga ima ter kdaj lahko pospeši oz. je boljše, da zmanjša hitrost. Jaz vsekakor uro s merilcem srčnega utripa priporočam, čeprav je pa res, da to ni ravno nizek cenovni zalogaj, sploh če si bolj zahteven po naravi in želiš še GPS za spremljanje hitrosti in pretečenih kilometrov in še katere druge funkcije.

8 komentarjev:

  1. Najprej glede glavobola - si mogoče premalo pila pa si bila dehidrirana? Sicer pa meni pomaga, če se umaknem nekam na temno, nujno pa proč od kakršnih koli ekranov, včasih mi pomaga tudi masaža lasišča.

    Pri teku pa vidim, da si imela tokrat začetni tempo kar nekoliko hitrejši kot obakrat prej, tako da se mi zdi možno, da je tudi zato povprečna hitrost kasneje tako padla. Če bi počasneje začela, bi verjetno tudi kasneje lažje držala isti tempo. Se pa strinjam z vsem, kar si napisala glede tekaške ure. Katerega Garmina (vsaj predvidevam, da je Garmin) pa imaš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najbrž je bilo res to krivo, da sem premalo pila, saj sem danes namerno več vode spila in glavobola skorajda ne čutim. Hvala za namig :)

      Glede teka imaš prav, vendar ponavadi, če nekaj časa ne tečem, se raje orentiram po srčnem utripu in ne gledam na tempo. To se mi je vedno nekako obneslo, da sem prišla v formo in obenem nisem izgubila voljo za tek :) res je, imam Garmin Forerunner 110HR. A ti uporabljaš tudi tekaško uro?

      Izbriši
  2. Mene je grozno glava bolela prejšnji mesec, pa sem vzela tableto. Pa mi je postalo še slabo (stranski učinek)... Potem pa sem se s slabostjo in glavobolom vsedla, pokrčila noge, jih objela in si govorila:" Super se počutim." ali "Resnično se super počutim." in se nasmejala/smejala (včasih na silo, včasih pa zares). Po 10 minutah govorjenja teh besed v eno, nisem tudi toliko razmišljala o bolečini in slabosti in sem že verjela, da se dobro počutim. Potem sem normalno šla za računalnik in gledala dalje serijo..Bolečine so izginile. In to ni bilo prvič, ko sem slabost in glavobol tako pregnala. Veliko uspehov. (:

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj jaz se tablet raje izogibam in jih vzamem le, ko je res nujno ali nevzdržno. Tokrat sem rešila težavo z vodo, no vsaj upam, da ne bom spet slabša :) če pa bom, bom preizkusila še to tvojo metodo :)

      Izbriši
  3. Če ti tako odgovarja, potem super in kar tako naprej :) Imam pa tudi jaz tega Garmina. Luštna zadevica, zelo všeč mi je, da je tako zelo enostaven za uporabo. Edino včasih me spravlja ob živce, ko se mi noče povezati z računalnikom. Ti si zadovoljna z njim?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Katerega imaš ti? Jah načeloma nimam večjih težav, le občasno precej časa išče satelite ali mi pokaže kot da grem 20km/h, včasih tudi zablokira pri prenosu na PC, vendar sem opazila, da se to dogaja, ko je 1/4 baterije in zato ga takrat raje napolnim kot da izgubim vse podatke. Na srečo se to dogaja parkrat letno, tako da ni hujšega, me je pa na začetku to precej spravljalo ob živce :) najbolj mi je všeč Garmin portal, ker lahko preneseš podatke, spremljaš napredek - to je res super zadeva! Če ne bi bilo te možnosti, bi mi bil pol manj vreden, tako pa sem super navdušena nad njim :)

      Izbriši
    2. Tud imam forerunnerja 110, mi je pa zdaj ful padel v oči forerunner 210, ker je res nora barvna kombinacija. Samo itak ne mislim po enem letu nove kupovat :)
      Garmin connect je pa tudi meni super. Enostaven tako kot ura, pa še noro pregleden in uporaben. Na začetku sem ga sicer uporabljala res samo za nalaganje vadb, ko sem ga šla pa enkrat raziskovat, sem pa ugotovila, da je res noro dobra zadeva :)

      Izbriši
    3. Sem pogledala 210ko in se kar strinjam s teboj, da je nora kombinacija :)
      Z mano je isto, bolj ko ga raziskujem, bolj mi je všeč pa stalno so kakšne nove spremembe, ki so še bolj uporabne in je vse še bolj pregledno. Zaenkrat res nimam pripomb :)

      Izbriši