sreda, 4. junij 2014

20. tekaški dnevnik

Danes sem se odpravila že po 8 zjutraj tečt in moram reči, da je bil to eden izmed najbolj napornih treningov v 14 dneh, če ne že od vseh, ki sem jih dosedaj naredila. Ponavadi sem prvi kilometer težko tekla, potem pa je nekako že šlo, danes pa kot da mi noge in srce ne pustijo teči. Od prvega do zadnjega kilometra je bilo naporno, mučno in sem komaj čakala, da bo zapiskala ura konec zadnjega (petega) kilometra. Sploh mi ni jasno zakaj je bilo tako, tudi povprečna hitrost teka je bila relativno visoka (9.31km/h), ampak vedela sem, da če bom preveč upočasnila, bom ostala na mestu in ne bom mogla več tečt. Najbrž morajo priti tudi takšni dnevi, da "nekdo" preveri ali sem dovolj močna in vztrajna, da vztrajam do konca ali ne. Na srečo mi je uspelo in sem zelo ponosna nase glede tega :)
Vir: http://lifelovedisney.blogspot.com/
Tokrat sem podaljšala razdaljo na 5km in sem tekla po asfaltu, saj je bila rosa in gozdne poti precej namočene. Drugače imam namen teči raje po gozdnih poteh, saj mi ni potrebno paziti na avte pa tudi boljše je za kolena. Po tej progi sem že tekla, le da sem jo tokrat podaljšala za 1km, tako da je razmeroma normalna, ne pretirano težka, z izjemo zadnjega kilometra, ko se vzpenjaš. 
Povprečni srčni utrip se je gibal med 165 - 171, z izjemo zadnjega km, ko je bil kar 179 utripov/minuto. Vem, da to ni priporočljivo, ampak nisem se hotela ustavit, znižat pa ga je bilo skorajda nemogoče, ker je vzpon.
 
Ne glede na vse in na današnje napore, si nisem niti enkrat rekla, kaj mi je bilo tega treba, le želela sem si, da bi bilo čimprej konec :) 
No, pa mi je uspelo izpolnit skoraj vse cilje, ki sem si jih zadala do 15.6. :) čeprav sem si jih zadala za makadamsko pot, se je v tem času precej zmanjšala razlika v času teka na asfaltu ali makadamu, da lahko štejem skoraj kot isto. Najboljši časi do sedaj:
-> povečati razdaljo na 5km = danes
-> preteči 2km v času 13:30 = danes 11:57
-> preteči 3km v času 20:00 = danes 18:31
-> preteči 4km v času 27:30 = danes 25:06
-> preteči 5km v času 36:30 = danes 32:13
Sedaj mi še manjka 10 opravljenih treningov od 19.5. - 15.6. (danes je bil 7 trening) in že bo potrebno razmišljati o novih ciljih, da se ne preveč ulenim :)

V prihodnje si bom najbrž izbrala 3 proge, da se jih ne preveč naveličam. Ena bo celotno po asfaltu, druga delno asfalt delno makadam in tretja celotno po makadamskih poteh. Vseeno se mi zdi boljše, da tečem po neurejenih površinah, čeprav me začuda koleno ne boli tudi če tečem po asfaltu :)

2 komentarja:

  1. Gozdne poti so tudi meni najbolj všeč, ali pa vsaj kakšne makadamske ceste, kjer ni veliko prometa, pa še kolenom so veliko prijaznejše. Ampak gozdnih poti jaz v okolici na žalost nimam, je pa precej poti, ki vodijo čez polja, kar mi je super, ker lahko vsakič progo malo spremenim.

    Pa res svaka čast za tempo, sploh tistega iz prvega in drugega kilometra lahko jaz zaenkrat samo sanjam, sploh če hočem teči kaj več kot tri minute :D Pa tudi tempo zadnjega kilometra v klanec je super! Pa bravo tudi, da si odtekla, čeprav je težko. Itak vsak naleti na take dneve, ko ne gre vse "po planu", ampak se mi zdi prav, da so tudi taki dnevi - če ne drugega, te naučijo ceniti vse uspehe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, saj tudi to je pomembno, da nimaš vedno isto progo, ampak imaš več možnosti, da jo lahko spremeniš in se tako ne prehitro naveličaš :)

      Se strinjam s teboj, čeprav je sedaj takih dnevov, ko ne gre vse po planu, vedno več, najbrž tudi zaradi tako hitrega višanja temperatur, ampak upam, da kmalu pridem na stara pota in redno tečem :) saj 2x na teden ni slabo... a za napredek mislim, da bi morala vsaj 3-4x tedensko tečt.

      Izbriši