ponedeljek, 23. december 2013

Če se želite premakniti naprej, boste morali pustiti nekatere stvari za seboj. (Steve Jobs)

Če ste facebookov uporabnik in so vam všeč razne motivacijske slike in zapisi, vam svetujem, da všečkate stran Dosezi sanje, ker je res super :) sama si najboljše shranjujem in občasno bom katerega izmed njih tudi objavila. Tokrat me spodnji citat ni pustil hladno in ga povezujem z navadami, ki jih imamo ljudje.
                                                                            Vir: facebook.com/dosezisanje
Navade so lahko dobre ali slabe. Nekatere osrečujejo, druge uničujejo, a ne glede na to so del človeka in vsakdo jih ima, vendar to še ne pomeni, da se jih ne da spremeniti. A žal to ne gre tako preprosto, sploh če so del tebe celo življenje. Pri nekaterih moraš vztrajati vsaj kakšen mesec, pri drugih par mesecih, da jih vzameš za svoje, proti najbolj zakoreninjenih pa se je potrebno bojevati celo življenje in če le parkrat popustiš, zapadeš spet na stare tire. Sama mislim, da so prehranjevalne in vadbene navade ene izmed tistih, ki jih je precej težko spremeniti in moraš biti res dosleden, če hočeš, da je viden napredek. Sama sem šla že večkrat skozi ta proces, nekaj časa vztrajala, včasih več, včasih manj, toda spet zašla na stare tire. Nisem čisto na začetku, saj nekatere dobre navade sem le ohranila, a pri tem je pač tako, da kratkotrajne diete ne pomenijo nič, pomembno je najti ravnovesje med zdravo prehrano in občasnimi pregrehami, da se lahko tega držiš celo življenje in ob tem ne čutiš, da si za nekaj prikrajšan. Prav tako kot za prehranjevanje, velja to za rekreacijo - potrebno je najdi obliko rekreacije, ki te kljub naporu osrečuje in že zaradi tega želiš vztrajati ter se redno rekreiraš pa naj gre to za tek, kolesarjenje ali aerobiko, odbojko, pilates ali fitnes, body pump ali kaj drugega. Ko dobiš rekracijo, ki ti je res všeč, je veliko lažje vztrajati pri njej, kljub naporu, ki je potreben :)
                                                   Vir: http://www.pinterest.com/pin/569846159072308616/

Povzetek od 15.12. - 22.12.
Rekreacija
15.12., nedelja -> 5x200 in 1x100 poskoki s kolebnico
                       -> Winsor Pilates - 20 Minute Workout
16.12., ponedeljek -> Brazil Butt Lift - Tummy Tuck
17.12., torek -> počitek
18.12., sreda -> cca 30 min vaj za noge, trebuh in roke
19.12., četrtek -> 5x200 in 1x100 poskoki s kolebnico
                       -> Winsor Pilates - Advanced Body Workout
20.12., petek -> počitek
21.12., sobota -> 4x250 in 1x100 poskoki s kolebnico
                      -> Brazil Butt Lift - Tummy Tuck
22.12., nedelja -> počitek
CILJ: 4-5x tedenska vadba IZPOLNJEN :) nekatere vaje za trebušne mišice že lažje delam in lahko skoraj popolnoma sledim sodelujočim v videoposnetkih, tudi poskoki s kolebnico mi gredo kar dobro :)

Prehrana
-> večinoma sem si dnevno pisala jedilnik, ki sem se ga precej držala
-> zelo sem ponosna nase, ker kljub krizi, ki sem jo imela v torek in sredo ter sem hotela res vse jesti, kar sem dobila pod roke, sem se temu uprla, tako da sem imela 6-7 obrokov, namesto običajnih 4-5 in jedla vmes vsaj na 1.5h - nekako sem se zamotila, da mi je to uspelo :)
-> ta teden sem kar 3x naredila polovično porcijo tiramisuja in kljub temu, da sem ga par dni dnevno jedla (nadomesila en obrok), me ni čisto zapeljal, je pa mogoče, da sem zaradi njega imela povečan apetit...
CILJ: brzdanje mojih napadov prenajedanja je tudi tokrat IZPOLNJEN, čeprav z večjo muko kot zadnjič :)

Teža in %
15.12., nedelja              22.12., nedelja 
57.7kg                           57.5kg
% maščobe 25.3%            % maščobe  25.2%
% vode      54.4%            % vode       54.5%
% mišic      36.7%            % mišic      36.8%

petek, 20. december 2013

Motivacijske slike - Pinterest

Pred nekaj dni me je zaneslo na spletno stran Pinterest, po kateri nisem še nikoli brskala. Ko sem nekaj časa brskala po njej, sem se čudila sama sebi, kako me ni pot prej zanesla do te strani, ki je polna zakladnica motivacijskih slik, raznih idej,... Seveda sem naprej poiskala fitnes motivacijske slike. Spodaj prilagam nekaj tistih, ki so me navdušile :)


torek, 10. december 2013

Vadba s kolebnico

Pred dnevi sem ponovno začela skakati s kolebnico in sem se odločila, da malo pobrskam po internetu, kaj vse piše o tej vadbi. Kratek povzetek bom seveda delila z vami :)

                             Vir: http://www.zadovoljna.si/clanek/fit/je-to-najboljsi-nacin-za-topljenje-kilogramov.html

Najprej me je presenetila količina kcal, ki naj bi jih porabil pri 1-urni vadbi. Če sem prav razumela, je to mišljeno kot intervalna vadba in številke naj bi se gibale med 600-1000kcal/uro, kar se mi zdi precej veliko. Seveda je odvisno od tempa in načina poskakovanja.

Debata o kolebnici je tekla tudi na raznih forumih. Nekateri uporabniki so komentirali, da skačejo med 20-30 minut ali naredijo med 2000-3000 poskoki, kar se mi zdi kar precej.  
Seveda me je to spodbudilo, da sem si zadala lažji izziv in zaenkrat je to 1000 poskokov brez pavze. Če mi bo uspelo nekoč 20 ali celo 30 minut skakati oz. narediti 3000 poskokov nepretrgoma, je to več kot bi si lahko želela, a do tja je še dolga pot, saj trenutno zmorem le 5x150 tekaških poskokov z vmesnimi pavzami :)

Prednosti vadbe so naslednje:
  • izboljšuje vzdržljivost, eksplozivnost, hitrost, koordinacijo, ravnotežje
  • krepi celotno telo -> predvsem mišice zadnjice, sprednje in zadnje stegenske ter mečne mišice
  • odlična je za kurjenje maščob, saj srčni utrip že po 2-3 minutah narase na 70-90% maksimalnega srčnega utripa
Potrebno je paziti na naslednje:
  1. pred in po vadbi namenite vsaj 5 minut za ogrevanje/ohlajanje in raztezanje mišic
  2. kolebnica mora biti dovolj dolga (s stopalom stopite na sredino kolebnice, konca potegnite proti telesu in pravilna dolžila kolebnice je, kadar vam ročaj seže malce pod pazduho)
  3. uporabljajte kvalitetne športne copate, da ubažijo tresljaje
  4. poskoki ne smejo biti višji od 3-8 cm
  5. skačite mehko in z občutkom, vsak skok naj bo izveden na prstih (skoki izvedeni na stopalih negativno vplivajo na sklepe)
  6. kolebnico vrtite samo z zapestji in podlahtjo
  7. pri problemih z gležnji in koleni se ta vadba povečini odsvetuje
Vrste poskokov s kolebnico:
  • Preskakovanje z noge na nogo ali tek na mestu.
  • Sonožno preskakovanje, če vrtite kolebnico počasi, lahko naredite še vmesni poskok.
  • Izmenjujoče poskakovanje na eni nogi – ne več kot pet na eni nogi, nato brez ustavljanja pet na drugi in spet menjava.
  • Dva obrata kolebnice med sonožnim poskokom – npr. pet 'enojnih' poskokov in nato en 'dvojni' (samo za malo bolj izurjene).
  • Križanje rok med sonožnim poskakovanjem – roke tik pred skokom prekrižate in pri doskoku odkrižate (samo za bolj izurjene).
  • Vsi načini vadb, ki smo jih opisali, samo kolebnico vrtite v nasprotni smeri (samo za bolj izurjene).
  • Izmislite si lahko tudi svoj način poskakovanje ali pa kombinirate vse serije poskokov, prav tako pa je poskakovanje s kolebnico del krožne vadbe poleg npr. trebušnjakov, sklec in vaj za hrbet.

Tukaj je eden izmed primerov vadbe s kolebnico v kombinaciji z drugimi vajami.

Sem mogoče koga navdušila in se mi pridruži pri tem izzivu? Kakšne izkušnje imate s to vadbo?
Uporabila sem naslednje vire:
http://www.sokolgroup.com/revija.php?cat1=clanki&clanki_cat=3&clanek=50
http://www.siol.net/sportal/rekreacija/nasveti/2013/06/videovadnica_kolebnica.aspx
http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/skocite-v-seksi-telo.html
http://www.viva.si/V-gibanju/546/S-kolebnico-nad-odve%C4%8Dne-kilograme
http://www.zadovoljna.si/clanek/bodi_aktivna/foto-intervju-kolebnica-cudezni-pripomocek.html
http://www.osebnitrener.com/index.php?option=com_content&view=article&id=89:vadimo-s-kolebnico&catid=38:trening-fitness&Itemid=86
http://www.aktivni.si/ostali-sporti/vadba-s-kolebnico-za-oblikovanje-postave/

nedelja, 8. december 2013

Nisem še obupala s projektom Oblikovanja postave :)

Skoraj mesec nazaj sem se odločila, da spremenim prehranjevalne in vadbene navade na boljše in tudi zaradi tega začela pisati blog za dodatno motivacijo. Vmes so prišle nekatere stvari, ki so prestavile ta cilj na stranski tir, ampak danes me je streznilo, ko sem stopila na tehnico - 58.2kg :O toliko kg sem imela skoraj 9 mesecev nazaj, a žal sem spet tam :( že res, da sem se od poletja zredila za 2kg, a v zadnjih 2 tednih sem se še dodatno zredila za skoraj 2kg :/ dejstvo je, da me čustveni pritiski uničijo in avtomatsko več jem, zakaj je tako, ne vem, ker tudi po tem ne čutim večjega zadovoljstva in se le kasneje še slabše počutim.
                                                        Vir: http://tomatonatural.si/indeks-telesne-mase/

Moje trenutno stanje v številkah in za primerjavo (druga spodaj slika) moje najboljše stanje v zadnjih letih. Mislim, da je kar razlika, ne? :(

Ne mislim obupati, ker če mi je uspelo leto nazaj počasi zniževati težo, mi lahko tudi tokrat uspe.

Cilji ostajajo isti kot sem jih že napisala, le pot do njih sem spremenila. 
Vadba: Odločila sem se, da bom 4-5x tedensko telovadila - ni pomembno kaj, pomembno je, da telovadim pa naj bo to hitra hoja, tek, pilates, aerobna vadba, kolebnica, igre z žogo v družbi ali kaj tretjega.
Prehrana: Glavni cilj je, da si bom dnevno zapisala plan prehrane za tekoči dan in poskušala s tem brzdati moje napade prenajedanja, ki me res spravljajo v slabo voljo in počasi uničujejo. 

To sta prva dva koraka, ki ju želim uresničiti in ko mi bo to uspelo, bom nadaljevala z drugimi manjšimi spremembami ;)

Kot naročeno je ravno včeraj Deja napisala kratek povzetek o tem, kako jesti zdravo. Je v angleščini, ampak mislim, da je precej preposto napisano, tako da upam, da ne boste imeli težav. Ker se povsem strinjam z njo, sem to omenila, da se niti ne ponavljam :)

ponedeljek, 2. december 2013

Ko veš, da je čas za spremembe, a nekako ne izbereš poguma za to...

Pretekli teden so se dogajale različne stvari, ki so mi dale misliti. Ko sem zasledila spodnjo sliko na Facebooku, mi je dala misliti in sem se odločila, da bom o tem spregovorila, ker mi bo mogoče lažje, če dam to iz sebe. 
                         Vir: http://www.anonymousartofrevolution.com/2012/08/never-give-up-go-over-go-under-go.html
Kar naekrat se mi je zdel cilj skrbeti za svojo postavo in se zdravo prehranjevati nepomemben (prejšnji teden sem se bolj malo rekreirala, prehranjevala obupno - ugotavljam, da sem tudi čustven jedec, a o tem kdaj drugič), saj se je bolečina preveč dotaknila mojega srca. Sprašujem se, kako je to mogoče, da veš, da ti nekaj ne korist in ne pelje nikamor, a vseeno vztrajaš pri tem in se nekako bojiš vsaj iz trenutne "cone udobja". Veš, da bi moral narediti korak naprej, a ne zbereš poguma za to. V glavi si postaviš, kako hočeš speljati stvari in kako boš speljal pogovor na to temo, a ko prideš pred osebo zablokiraš in besede nočejo in nočejo iz tebe, le majhne solzice se kažejo. Sprašujem se, ali bom le zbrala dovolj poguma in se soočila s tem ali bom čakala, da drugi vodijo moje življenje kot se njim zdi in jim ustreza? Nikoli si ne bi mislila, da me bodo kdaj čustva (ali mogoče le navezanost) tako ovirala, saj sem sama sebe imela vedno za bolj razumski tip človeka, srce pa je imela bolj postrano vlogo, sploh pri ljudeh, ki mi niso predstavljali družine.
Ne vem, kako bom speljala, vem le, da ne smem obupati, če mi prvič ni uspelo, niti drugič ne, mogoče mi bo pa tretjič ali četrtič ali n-tič in bom speljala svoje življenje na pravo pot in postala bolj srečna kot sem. Zavedam se, da na vse ne morem vplivati, a boleče je dejstvo, da na nekatere stvari bi lahko, a me nekaj ovira pri tem, da mi ne uspe. Bolj ko bom zavlačevala, težje bo, zato se moram nekako pripraviti do tega, da premagam strah in se soočim s stvarmi, ki me mučijo. Kako mi bo to uspelo, ne vem, a nekako upam, da mi bo! Upam, da bom zbrala dovolj poguma in naredila, kar bi bilo zame najboljše ter zaživela lepše življenje in si ga ne samo še bolj zakomplicirala po nepotrebnem...